A hazai gyógyszergyártás nemzet- és külgazdasági jelentősége

A koronavírus járvány okozta válság rámutatott, hogy Magyarország számára nagy előny, hogy az országban történelme van a gyógyszergyártásnak. A régió egyik legfelkészültebb szakembergárdájával rendelkezik, így biztos lábakon áll a termelés komoly kihívásokkal teli helyzetben is.

Szinte valamennyi betegség esetén rendelkezésre állnak hazai gyártó által forgalmazott gyógyszerek, amelyek mögött magyar munka, sikeres kutatás, világszínvonalú gyártás és minőségbiztosítás áll. A hazai gyógyszeripar számos betegségre kínál terápiát, többek között olyan egészségügyi panaszokra, amelyek a magyar társadalmat leginkább sújtják: szív- és érrendszeri megbetegedésekre, anyagcserezavarokkal kapcsolatos kórképek kezelésére és idegrendszeri megbetegedésekre, nőgyógyászati készítményei pedig világszerte ismertek.

Tagvállalataink fontos szerepet töltenek be nemcsak a hazai egészségügyi ellátásban, hanem az ország nemzeti jövedelmének megteremtésében és exportjában is. A magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág Magyarországon, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik, a nemzet és külgazdaság zászlóshajója, nagy foglalkoztató és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat.

Az iparág kibocsátása folyó áron megközelíti az 1000 milliárd forintot, miközben az éves növekedési üteme meghaladja a nemzetgazdaság átlagos növekedési ütemét. A hazai gyógyszerszektor exportorientált (a termelés több mint 82%-a megy külföldre), ami a külgazdasági növekedés egyik motorja. A teljes exportbevétel 2021-ben 900 milliárd forint volt.

A hazai gyógyszergyártók jelentős foglalkoztatók is, 15 ezer főt is meghaladó teljes állású munkavállalóinak közel 45%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ami kiemelkedő tudásbázist jelent a szektorban. Partneri hálózatukon keresztül így minden, az ágazatban foglalkoztatott 100 munkavállaló további 125 álláshely fenntartásához járul hozzá.

A MAGYOSZ tagvállalatai több társadalmi felelősségvállaláshoz köthető tevékenységet is felkaroltak az oktatás, a tehetséggondozás, az egészségmegőrzés, a munkavállalók jóléte és képzése, a szemléletformálás és a rászorulók megsegítése terén.

A hazai gyógyszeripar több mint százéves teljesítményét, a betegellátásban betöltött szerepét elismerve a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2020-ban stratégiai megállapodást írt alá a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségével (MAGYOSZ), amely jelentős szerepet játszott a koronavírus okozta válsághelyzet menedzselésében is.